torstai 13. kesäkuuta 2013

Rinnakkaisolutvertailu: Nokian Keisari 66 American Pale Ale vs Stadin American Pale Ale


Taustaa: Maitokauppoihin on ilmestynyt mieltä lämmittävästi kaksi kotimaista American Pale Alea: Nokian Keisari 66 American Pale Ale (4,2%) ja Stadin American Pale Ale (4,5%). American Pale Alea voidaan kutsua tyyliltään India Palen pikkuveljeksi. Siinä käytetään nimensä mukaisesti pääasiassa amerikkalaisia humalalajikkeita, joissa on  oma hedelmäinen erityisarominsa. Pale Alet ovat melko voimakkaasti humaloituja oluita, mutta humalointia on vähemmän kuin India Pale Alessa. Myös alkoholiprosentti on matalampi. Alet yleisesti ovat pintahiivalla käyneitä oluita, kun taas lagerit käyttävät polttoaineenaan pohjahiivaa. Pintahiiva vaatii korkeamman käymislämpötilan ja se edesauttaa hedelmäisen aromin muodostumista olueen. Pale Alet ovat mainioita kesäjuomia ja sopivat hyvin vaikkapa grillauskavereiksi.

Arviot: Stadin APA pukkaa ilmoille monista muistakin panimon oluista tutun aprikoosi-persikka hedelmäaromin, joka muuttuu oluen lämmettyä ananasta muistuttavaksi. Makean hedelmäisessä tuoksussa on aavistus havuisuuttakin mukana. Tuoksun ikävä piirre on hieman tunkkainen, jopa vihannesmainen sivuaromi, jota en ole muissa panimon tuotteissa havainnut. Kypsä hedelmäisyys on kuitenkin miellyttävää. Keskitäyteläinen suuntuntuma on aluksi hieman karkean hiilihappoinen ja muuttuu loppua kohti suussa vaahtoavaksi. Maussa on keksistä mallasta, trooppista hedelmäisyyttä ja havuisuutta. Jälkimaussa on sopivasti katkeruutta, mutta se jää hieman nahkean oloiseksi.

Nokian APA.n raikas tuoksu on runsaan havuinen, hieman karamellimaltainen ja hedelmäinen. Hedelmäisyys on pääosin greippistä, vaikka muutakin trooppista hedelmää on hieman mukana. Erittäin tasapainoinen tuoksu. Suuntuntuma on pienistä prosenteistaan huolimatta yllättävän täyteläinen ja ennen kaikkea kuohkean pehmeä ilman hiilihappovyöryä. Maku on kevyen karamellinen, greippisen hedelmäinen ja runsaan havuinen. Jälkimaussa havuinen katkeruus kestää kuin loputon baana aina happamaan greippisyyteen asti. Tuoksu lupaili enemmän, mutta hieman hedelmäisyyttä lisää jäi kaipaamaan makuun.

Yhteenveto: Stadin APA on monipuolisen hedelmäinen, mutta sisältää joitain virhearomeja. Nokian APA on suoraviivaisen greippinen, mutta puhdas ja raikas. Nokian APA on humaloinniltaan katkerampi ja maltaisuus on pehmeämpää kuin Stadin APA:ssa. Erinomaisia oluita molemmat, mutta pisteet tässä vertailussa niukasti Nokialle.

PISTEET Nokian Keisari 66 American Pale Ale 14/20 p Stadin American Pale Ale 13/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti