torstai 13. kesäkuuta 2013

Olutarvio: Mallaskoski Kuohu Valioluokka Pils

Taustaa: Mallaskoski on Seinäjoen vanhan ja rappeutuvan vesitornin kupeeseen perustettu panimoravintola. Panimon historia juontaa juurensa vuoteen 1928, jolloin Johan Wallenius rakensi Mallaskosken tehtaan. Tehdas valmisti silloin virvoitusjuomia ja Kuohu-nimistä olutta. Tehdas siirtyi kuitenkin 1960-luvun puolivälissä Hartwallin omistukseen, joka riistokapitalistiseen tyyliin lopetti tuotannon Seinäjoella useiden omistajanvaihdoksien jälkeen. Nykyinen panimo perustettiin samalle paikalle, missä sijaitsi Johan Walleniuksen perustama tehdas. Panimo valmistaa edelleen Kuohu-nimistä olutta sekä lonkeroa ja siideriä. Mallaskosken oluessa maistuu sama perinnehiiva, joka on lähtöisin panimon alkuajoilta.

Mallaskosken panimo ei ole toistaiseksi profiloitunut kovin merkittäväksi tekijäksi suomalaisessa pienpanimogenressä. Kaikki perustuotteet ovat toki täysmallasoluita, eikä maltaan jatkeena ole käytetty tärkkelystä. Suuret massapanimot käyttävät tärkkelystä maltaan jatkeena säästääkseen raaka-ainekuluissa. Massapanimoiden oluiden vetisyys tulee tärkkelyksestä, koska siinä on vähemmän proteiinia kuin maltaassa. Massapanimot itse kuvailevat vetisyyttä raikkaudeksi tai helpoksi juotavuudeksi, mutta kyllä oluen mielestäni täytyy olla täyteläistä täysmallasolutta! Oluen syntysijoilla Keski-Euroopassa olisi pyhäinhäväistys, jos olueen sotkettaisiin tärkkelystä.

Kuva. Kuohu facebook-sivusto
Nyt Mallaskosken panimo on vihdoin ottanut rohkean askeleen ja valmistanut kaksi Valioluokka-nimisen tuotesarjan olutta; tyyleiltään pils ja stout. Korviini on kantautunut muilta olutharrastajilta huhuja, että kyseessä ovat varsin onnistuneet tuotokset ja mikä parasta hinnat ovat kohtuullisella tasolla. Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pils irtoaa kaupasta noin kahden euron hintaan. Jos haluat saunaolueen enemmän makua, niin euro enemmän kuin Pirkka-kaljasta ei ole mielestäni paljon.

Pils on Tshekeistä lähtöisin oleva oluttyyli, joka on lagertyyppinen pohjahiivaolut hieman normilageria voimakkaammalla humaloinnilla. Tyylin kantaisänä voidaan pitää vuodesta 1842 valmistettya Pilsner Urquellia, jota löytyy useimmista kaupoista. Suosittelen kokeilemaan! Pilsille tyypillinen aromi on diasetyyli, joka syntyy käymisen sivutuotteena ja antaa olueen voin kaltaista makua.

Arvio: Mallaskosken Pilsin tuoksussa on päällimmäisenä upea kukkaisuus, jota tukee diasetyylinen mallas. Makeahkossa tuoksussa on myös ruohoista humalaa. Hieno tuoksu, jossa kukkaisuutta on keskivertopilsiä enemmän. Maku alkaa kuivempana mitä tuoksu antaa ymmärtää. Maussa on diasetyylistä maltaisuutta, kukkaisuutta ja hieman hapanta sitrusta. Jälkimaussa on rapean ruohoista katkeroa, mutta sitä saisi olla enemmänkin. Suuntuntuma on maltillisen hiilihappoinen ja rehellisen maltainen. Pidemmittä puheitta maultaan kuivahko, puhdas ja melko rapea pils. Ei Suomen paras, mutta kotimaista valioluokkaa pilsrintamalla!

PISTEET 13/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti