keskiviikko 7. elokuuta 2013

Olutarvio: Odell Cutthroat Porter

Taustaa: Coloradossa on vuoden 2012 tilastojen mukaan peräti 154 panimoa, joista 151 lasketaan pienpanimoiksi. Käsittääkseni pienpanimosta voidaan puhua Amerikassa, kun tuotantomäärä on alle 6 miljonaa tynnyriä vuodessa ja mikropanimosta vuosituotannon ollessa alle 15 000 tynnyriä (barrel = 117,3 l) . Asukaslukuun suhteutettuna Coloradossa on viidenneksi eniten panimoja kaikista USA:n osavaltoista ja ainoastaan Californiassa ja Washingtonissa on määrällisesti enemmän. Panimoteollisuudella on erittäin suuri merkitys koko Coloradon taloudelle ja toivottavasti myös Suomessa päättäjät ymmärtäisi kasvavan pienpanimoteollisuuden tuomat mahdollisuudet. Itselleni tutuimmat coloradolaispanimot ovat Great Divide, Left Hand ja Avery. Yhtään huonoa olutta en ole vielä kyseisiltä panimoilta maistanut ja Left Hand Polestar Pilsner kuuluu tällä hetkellä Alkon vakiovalikoimaan. Olen todennut Polestar Pilsnerin olevan loistava saunaolut, mutta valitettavasti diktatuurisen Alkon määrittelemä hinta on sillä tasolla, että halvempiakin vaihtoehtoja saunan lauteille löytyy.

Viime viikolla Oluthuone Huismannissa vieraillessani silmiini iski oudon näköisiä oluita Great Dividen oluiden vierestä. Lähemmässä tarkkailussa ne osoittautui itselleni täysin tuntemattoman coloradolaispanimo Odell Breweryn tuotannoksi. Myyjä kertoi, että maahantuoja Diamond oli aivan hiljattain ottanut nämä oluet listoilleen ja Oluthuone Huismanniin ne päätyivät ensimmäisten joukossa. Kolmesta valikoimassa olleesta Odell`sin oluesta otin maisteluun Cutthroat Porterin. Nimi viittaa punakurkkuloheen, joka on jonkilainen Coloradon osavaltion kansalliskala ja  komeilee etiketissäkin.

Perheyritys Odell Brewery on perustettu vuonna 1989 Fort Collinsiin Doug, Wynne ja Corkie Odellin toimesta. Odell oli silloin vasta toinen mikropanimo, joka avattiin Coloradossa. Doug kehitteli ensin kaksi reseptiä, jotka myöhemmin saivat nimekseen  90 Shilling Ale ja Easy Street Wheat. Panimon perustaminen vaatii usein uhrauksia ja Doug joutui myymään vanhan sinapinkeltaisen avopakettiautomallisen Datsuninsa saadakseen kegitettyä oluensa  myyntiin. Nykyään panimo toimii 45 000 neliön tiloissa ja tuottaa noin 45 000 tynnyriä olutta vuodessa eli tynnyrin per neliö. Dougilta kysyttiin haastattelussa, mitkä viisi olutta hän ottaisi autiolle saarelle. Vastauksen voi lukea täältä.

Porter on tyyliltään tumma pintahiivaolut, jossa käytetään paahdettuja maltaita. Porterin makumaailma onkin yleensä paahteisen kahvinen ja suklainen. Sinebrychoff Porter on hintalaatusuhteeltaan yksi parhaimpia oluita Alkon valikoimissa ja palkituimpia ellei palkituin kotimainen olut. Siinä käytetään samaa hiivakantaa kuin Guinnessissa, joka aikoinaan onnistuttiin salakuljettamaan tunnetulta irlantilaispanimolta. Suosittelen kaikkia maistamaan! Nyt kuitenkin punakurkkulohiportterin pariin.













Olutarvio: Tuoksu on portertyylisesti kahvisen paahteinen, yrttisen lakritsainen ja melko lailla savuisuuttakin erottuu. Lakritsaisuus on todella miellyttävää ja se on enemmän esillä kuin kahvisuus, joka on pehmeämpää paahtoa. Ehkä hieman vaniljaakin erottuu tuoksusta. Maussa on savuista, jopa tervaista mallasta, lakritsaa ja kahvista paahteisuutta, joka on voimakkaampaa kuin tuoksussa. Voimakas yrttitarhainen katkeruus tuntuu jo maun alkuvaiheessa ja voimistuu entisestään loppua kohden. Suuntuntuma on pienoinen pettymys, koska täyteläisyyttä olisi saanut olla enemmän ja hiilihappoisuuskin on suht karkeaa. Suklaata jäin kaipaamaan myös maussa, mutta kokonaisuutena kuiva ja voimakkaasti yrttisen humaloitu portteri, joka sopii mukavasti pilviseen ja viileään kesäpäivään.

PISTEET: 15/20 p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti